Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Strategische overname zorgt voor verdere groei en continuïteit

Strategische overname zorgt voor verdere groei en continuïteit

Afgelopen jaar heeft Conatum Bedrijfsadvies de strategische overname van een toonaangevende uitzendorganisatie met succes mogen afronden.

Onze opdrachtgever heeft de onderneming in 2010 opgericht en het bedrijf uitgebouwd tot een vooraanstaande speler in Zuid-Nederland.

Na intensieve ondernemersjaren wilden de aandeelhouders verdere groei en continuïteit van de onderneming en meer vrijetijd organiseren. Er was geen opvolging binnen de organisatie en de families. Roger Schmetz en Sjef Theunissen (BOBB leden) werden gevraagd het proces te begeleiden.

Gestart werd met een objectieve bedrijfswaardering en alle documentatie voor het verkoopproces, zoals investment proposal en informatiememorandum.

Vervolgens zijn longlist en shortlist met kandidaten opgesteld. Contacten met mogelijke strategische kandidaten werden aangehaald. Direct werden aftastende gesprekken gestart. Die leidden ertoe dat wij in contact kwamen met één van de grootste uitzenders in België, met concrete groeiambities in Nederland.

Bij de evaluatie werd besloten om primair de voorkeur te geven aan het uitdiepen van de mogelijkheden met de Belgische kandidaat.

De gesprekken werden geïntensiveerd en geconcretiseerd. Al snel hadden wij het gevoel dat de mensen achter beide organisaties dezelfde taal spraken, er was een klik, de cultuur identiek. Afgesproken werd om de financiële kant en een mogelijke overnamestructuur te bespreken.  Over de dealstructuur en de toekomstige organisatiestructuur werd al snel overeenstemming bereikt. De teleurstelling was groot toen er een eerste bedrag voor de koopprijs werd voorgesteld. Een aantal overtuigende, confronterende gesprekken met directie en accountants van de Koper én rekenhuiswerk, leidde ertoe dat er een conveniërend voorstel werd opgesteld. Dit is vastgelegd in een voorlopige koopovereenkomst die wij kritisch hebben beoordeeld, op significante onderdelen herschreven. Hierover is overeenstemming bereikt. Het Due Dilligence onderzoek dat wij daarna hebben gecoördineerd was eveneens conveniërend.

De werkzaamheden worden op een constructieve wijze overgedragen. Een overdrachtsperiode van  een jaar werd afgesproken.

“Het is duidelijk dat we op dezelfde golflengte zitten qua bedrijfscultuur en aanpak. We hebben het gevoel dat we onszelf kunnen blijven en onze identiteit behouden. We blijven als stichters nog betrokken in de zaak met een wisselwerking tussen Nederland en België. Samen willen we een toonaangevende rol spelen. We geloven dat in dit geval één plus één drie wordt.”

Omdat het voor onze opdrachtgevers niet alleen inhoudelijk pittig maar ook emotioneel soms zwaar was, hebben wij met onze begeleiding getracht de wensen en behoeften op een persoonlijke en professionele wijze vorm te geven.

Inmiddels is men succesvol en tevreden samen onderweg!

Roger Schmetz
Geassocieerd lid BOBB