Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

‘Verplicht lidmaatschap beroepsorganisatie’

‘Verplicht lidmaatschap beroepsorganisatie’

Regelmatig interviewt de BOBB eigen leden. Waar halen ze bijvoorbeeld voldoening uit in hun werk als overnamespecialist?

BOBB-lid Richard Temmink (1969) is in 2016 gecertificeerd door de BOBB. Alle reden voor een interview. ‘Ik ben er voorstander van dat overnamespecialisten verplicht lid moeten zijn van een beroepsorganisatie zoals de BOBB’.

 

Temmink woont in Slagharen en werkt bij de Zwolle-vestiging van het Centrum voor Bedrijfsopvolging. Hij is sinds 2014 BOBB-lid, maar kan vanwege de afstand helaas niet vaak bij de BOBB-bijeenkomsten in Houten zijn. “Het zou mooi zijn als er een noord/oost-afdeling van de BOBB komt”, lacht Temmink.

Temmink was zelf ooit een van de eigenaren van een ICT-bedrijf. “Dat hebben we uiteindelijk verkocht aan een Duits bedrijf. Door dat doorlopen verkoopproces, weet ik heel goed wat een ondernemer meemaakt als hij zijn bedrijf verkoopt.”

Wat trekt Temmink aan in het overnamevak: “De diversiteit van mijn werkzaamheden. Ik vind het mooi om alle processen te begeleiden die een verkopende ondernemer doormaakt: het emotionele deel, het financiële deel en het operationele deel. Ik sta de ondernemer bij in het hele traject, houd hem uit de wind en schakel mijn eigen emoties uit. En bij kopende ondernemers kijken we samen hoe groeiambities gerealiseerd kunnen worden.”

Als overnamespecialist wil Temmink feeling krijgen met het bedrijf van de klant, alle facetten doorgronden en vervolgens ‘de smetjes eruit te halen’. Een ‘stukje waardecreatie’ noemt hij het zelf.

 Fier overeind

Tevreden klanten zijn voor Temmink de beste reclame. “Onlangs werd ik door een voormalige klant uitgenodigd voor een etentje. Een half jaar eerder had ik hem begeleid bij het verkopen van zijn onderneming. Hij was zeer tevreden over het doorlopen proces en wilde nog eens napraten. Dat waardeer ik zeer. Ik vind het belangrijk dat een ondernemer na verkoop van zijn bedrijf, fier overeind kan lopen. Dat hij iedereen recht in de ogen kan kijken omdat alles open en eerlijk is verlopen en dat hij trots en tevreden is over de gemaakte keuzes.”

De eerste vraag die de meeste cliënten aan Temmink stellen, is: ‘Wat is mijn onderneming waard?’ “Een logische vraag,” aldus de overnameadviseur uit Slagharen, “maar daar kan ik natuurlijk niet 1-2-3 antwoord op geven. Ik zeg dan altijd: ‘De waarde zit onder de motorkap verborgen’. Ik kijk bijvoorbeeld eens welke capaciteiten er bij het managementteam zitten, want met dat team wil ik feeling krijgen.” Temmink probeert altijd stappen vooruit te denken. Dat is belangrijk in zo’n proces. Noem het schaken.”

 

Bij het overnamevak komt heel veel kennis en kunde kijken. Daarom betreurt Richard Temmink het dat te veel mensen zich bedrijfsovernamespecialist noemen. Temmink: “Een échte specialist moet eigenlijk verplicht lid zijn van een beroepsvereniging. Dan word je pas gecertificeerd lid als je kunt laten zien dat je kwaliteit levert en je klanten serieus neemt. En daar gaat het toch om in ons vak.”

 CV van Richard Temmink:

Richard Temmink werkte ruim 14 jaar bij een groot Telecombedrijf. Hij bekleedde er verschillende management- en (business)controlfuncties. Ook participeerde hij er in diverse changeteams. Eind 2005 koos Temmink er doelbewust voor om een van de directeuren te worden van een ICT-bedrijf met 160 werknemers. Productvernieuwing, cultuurverandering en herstructurering waren de belangrijkste uitganspunten. Eind 2006 kreeg de directie de kans om het bedrijf te kopen middels een Management Buy-Out. Vervolgens werd de directie benaderd of ze zich wilden aansluiten bij een internationaal beursgenoteerd bedrijf. Na de verkoop heeft Temmink nog drie jaar als CFO gewerkt voor het Duitse beursgenoteerde IT-bedrijf om de integratie en de internationale samenwerking op finance-gebied vorm te geven.

In 2013 besloot hij zijn ervaring als ondernemer in te gaan zetten voor andere ondernemers en zich als overnamespecialist aan te sluiten bij het Centrum voor Bedrijfsopvolging, het CvB.