Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Voor de ondernemer

die een bedrijf wil kopen, wil fuseren of wil verkopen

Wat kost een adviseur?

Door een adviseur gericht in te schakelen, bespaart u kosten. Misschien heeft u in uw netwerk al een geschikte koper gevonden en wilt u alleen advies over de waardering van de onderneming, of wilt u alleen de onderhandelingen uitbesteden, of alleen maar de overnameovereenkomst laten beoordelen…

Bepaal eerst waarvoor u een adviseur nodig heeft. Idealiter schakelt u onze overnamespecialist in voor het gehele overnameproces, van voorbereiding tot afhandeling. Onze adviseur neemt u alle werk uit handen en gaat doelgericht en efficiënt aan het werk om uw bedrijf te verkopen of een bedrijf voor u te kopen. Dan is hij in zijn element en op z'n best.

Een gebruikelijke fee bestaat niet. Er bestaan veel varianten. Meest gebruikelijk voor een totaal overnameproces is een combinatie van uren tegen uurtarief en succesfee, of een fixed fee (retainer) in combinatie met een succesfee. Die wordt vaak in een percentage van de gerealiseerde transactiewaarde uitgedrukt. Dit percentage is bij lagere transactiewaardes in het algemeen hoger  dan bij hogere transactiewaardes. Ook wordt wel gewerkt met staffels, met minima en met vaste succesfees. De succesfee als honoreringscomponent is van belang omdat deze de kosten relatief laag houdt indien de beoogde transactie onverhoopt niet gesloten wordt. Daarmee worden de (financiële) belangen voor u als ondernemer en voor ons als adviseur gelijkgeschakeld.

Laat altijd een offerte of opdrachtbevestiging opstellen en accordeer die. Vergelijk de aangeboden honorering (en de bijbehorende dienstverlening) tussen verschillende aanbieders, zodat u mogelijk ook iets te onderhandelen heeft. Maar kies uiteindelijk altijd de adviseur bij wie u het beste gevoel heeft en die lid is van de BOBB.