Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Starten door middel van bedrijfsovername

Waarom

Een bedrijf starten en opbouwen kost geld
Opbouw vanaf nul tot een levensvatbare onderneming neemt drie tot vijf jaar in beslag

Deze periode moet voor een groot deel met eigen middelen overbrugd worden. Met andere woorden: er moet een financiële buffer zijn om in inkomen, bedrijfs- en marketingkosten te voorzien. Meer dan de helft van de ondernemers heeft deze buffer niet en staakt het bedrijf, al dan niet gedwongen, binnen vijf jaar na de start.

Hoe

Starten door middel van bedrijfsovername kan een aantrekkelijke optie zijn
Alleen gezonde bedrijven hebben bestaansrecht.
Voorwaarde is de aanwezigheid van voldoende winstgevende klanten. Een bestaande onderneming heeft deze. Een starter kan met een bedrijfsovername een vliegende start maken en daarmee de overlevingskans tot boven de 90 procent brengen. Een ondernemer kan (sneller) groeien door een bedrijfsovername.

Wat zijn de risico’s

Veelt te koop aangeboden bedrijven bevatten te veel ‘ballast’. We verstaan hieronder niet-kern activiteiten, niet-renderende activiteiten, incourante voorraden, inventaris, enzovoort.
Vooral in tijden van economische tegenwind vormt de financierbaarheid een probleem.

Hoe vermijd ik deze

Gedeeltelijke bedrijfsoverdracht
Dit kan voor kopers ook aantrekkelijk zijn. Want starten bij nul en een bedrijf laten groeien door marketing kost minstens net zoveel geld als het kopen van een losse bedrijfsactiviteit van een ander bedrijf. Vanuit het perspectief van gedeeltelijke bedrijfsoverdracht en -overname is een geheel nieuwe dynamiek te creëren.

Hoewel het (ver)kopen van losse bedrijfsactiviteiten in het MKB tot dusver relatief onbekend is, biedt het zeker kansen als exit-, start- en groeistrategie.