Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Casus | Een Vendor Loan; waarom zou je die als Verkoper verstrekken?

Boter bij de vis? De meeste verkopers willen graag boter bij de vis. Maar de praktijk is dat dat eigenlijk niet meer voorkomt. Veel kandidaat-verkopers weten dit niet en daarom vinden wij het een belangrijk item bij de intake van een nieuwe opdracht. Onze aanpak is er op gericht dat een verkoper vooraf een goed beeld krijgt van hoe het verkoopproces eruit ziet. Wat is een realistische waarde en wat kan hij/zij verder verwachten?

Casus | Huurkoop bedrijf – update en te gebruiken Tips!

Huurkoop – mogelijkheid tot (ver)koop bedrijf zonder (voldoende) financiële middelen Onlangs werd ik benaderd in verband met de huurkoop van een bedrijf, door een (huur)verkoper. Kopers van de onderneming zijn twee werknemers, die de onderneming voortzetten. Zonder aanwezige financiële middelen of mogelijkheid tot bankfinanciering. Ik kom huurkoop bij bedrijfsovername nog steeds weinig tegen, maar het kan een mooie oplossing zijn, mits goed geregeld. Wellicht kan dit artikel bijdragen aan meer gebruik van deze mogelijkheid.

Casus | Opschortende voorwaarde: reddingsboei tegen gebondenheid aan overeenkomst!

Opschortende voorwaarde – wat is het? Een opschortende voorwaarde is een voorwaarde die moet worden vervuld voordat er sprake is van een (koop)overeenkomst. Denk aan een financieringsvoorbehoud door een koper van een huis. Koper dient financiering te hebben verkregen, voordat koper het huis moet afnemen. Bedenk vooraf of er zaken zijn die geregeld moeten worden. En wel voordat je aan een overeenkomst vast wilt zitten.

Blog | Tip 11: Emotie valkuil bij onderhandelingen

Een ondernemer is dagelijks in de weer met onderhandelingen over de inkoop, verkoop, arbeidsvoorwaarden personeel, kosten van een advertentie etc. Het onderhandelen zit de meesten in het bloed, maar bij de verkoop van de onderneming ligt dat toch weer anders. Vaak blijken de emoties de boventoon te voeren. De nervositeit kan zo toenemen, dat er nog nauwelijks redelijk valt te onderhandelen. En er zijn ondernemers die bij het eerste het beste bod toehappen, bang dat de overname anders niet door zou gaan.