Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Serie interviews met BOBB-leden

Serie interviews met BOBB-leden

De BOBB is in maart 2016 gestart met een serie interviews met de leden van de BOBB. Wat drijft hun in hun vak, wat waren belangrijke leermomenten, waarom zijn ze BOBB-lid...
Het eerste interview is natuurlijk met de voorzitter van de BOBB, Ad Strijbosch. Hij is eigenaar van De Overnameadviseur Midden- en Oost-Brabant BV.CV:

-Geboren in 1954
-Begonnen als: accountant. 23 jaar bankdirecteur geweest, specialisatie: bijzondere kredieten
-Zelfstandig overnamespecialist sinds 1996
-BOBB-lid sinds 2010,voorzitter sinds 2014
-Woonplaats: Dommelen. Kantoor in Sint-Oedenrode

Ad Strijbosch:

“Met een BOBB-lid haal je kwaliteit in huis”

“De BOBB heeft mij een duidelijke verdieping en uitbreiding gegeven in mijn netwerk en in het invulling geven aan mijn vak als overnameadviseur”, zegt Ad Strijbosch, voorzitter van de BOBB. “Mijn credo is dat ik elke dag wat wil leren en daaraan dragen mijn voorzitterschap en mijn werk goed bij.”

Een van de belangrijke zaken die Strijbosch als voorzitter op zijn conto kan schrijven, is de overgang van de BOBB van brancheorganisatie naar beroepsorganisatie. “Als beroepsorganisatie kunnen we onszelf veel duidelijker profileren. Een ander punt waar ik veel energie in heb gestoken zijn de goede contacten met de Kamer van Koophandel en het ministerie van Economische Zaken. Daar zijn we serieuze gesprekspartners voor.” Sinds februari 2016 is de BOBB lid van Transeo, de Europese koepelorganisatie voor bedrijven en organisaties die zich met overnames bezighouden. Strijbosch: “Als BOBB zullen we veel hebben aan de Transeo-contacten. Daarnaast is het belangrijk dat we ons als BOBB op Europa oriënteren omdat er Europese regelgeving kan komen voor overnameadviseurs zoals er ook internationale regelgeving is voor accountants. Op die Europese regelgeving, die ik overigens een goede zaak vind, moeten we goed voorbereid zijn.”

Strijbosch is al twee maal gast geweest op congressen van Transeo. “Het viel me toen op dat we in Nederland qua kennis en uitvoering van het overnamevak echt op een heel hoog niveau staan. We lopen duidelijk op de troepen vooruit. Daar mogen we trots op zijn.”

Kwaliteit
Strijbosch vindt het belangrijk dat de BOBB kwaliteit uitstraalt. “Als ondernemers een BOBB-adviseur in huis halen, hebben ze de garantie dat ze kwaliteit krijgen: kennis en kunde, iemand met inzicht en ervaring die de rust bewaart tijdens onderhandelingen. Onze leden kijken als ervaringsspecialisten naar het totaalplaatje van een overname en niet alleen naar het financiële deel. Een helikopterview hebben, is essentieel.”

Om de kwaliteit van de BOBB-leden te waarborgen, hecht de beroepsorganisatie veel waarde aan de certificering van de 130 leden. Strijbosch: “Daarmee waarborgen we kwaliteit. Elk kandidaat-lid moet een proeve van bekwaamheid afleggen en dient daarvoor een praktijkcasus in. Een commissie beoordeelt die casus. Worden die goed beoordeeld, dan wordt het kandidaat-lid officieel lid.” Strijbosch is er groot voorstander van als er in Europa een keurmerk en register komen voor overnamespecialisten. “Een waarborggarantie voor klanten. Dat ze weten: ‘Daar moet ik zijn voor professionele begeleiding bij mijn overname’.”

Groei
De BOBB-voorzitter vertelt dat de BOBB wil groeien naar 200 tot 250 leden. De meeste BOBB-leden doen transacties in de bovenkant van de MKB-markt. Strijbosch: “We werken er serieus aan dat iedere overnameadviseur in overnameland onze naam kent en het vanzelfsprekend vindt om lid te worden. En we steken veel energie in onze naamsbekendheid bij ondernemers. Zo geven we masterclasses bij MKB’s. Bij ondernemers moet het besef doordringen dat ze een professionele overnameadviseur moeten inschakelen als ze willen kopen of verkopen.

Strijbosch is opgetogen over het eerste BOBB ondernemerscongres, 26 mei 2016. “Daarmee zetten we ons voor ondernemend Nederland neer. Het wordt een congres waar je als ondernemer bij moet zijn.”