Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

"Onderhandelen heb ik op de markt geleerd"

                         

 


Op het BOBB-Overnamecongres, 26 mei 2016, gaven drie deelnemers samen een interessante presentatie. Het ging om
-ondernemer Richard van Bemmel van Nitek Holding,
-overnameadviseur en BOBB-lid Harry Helwegen en
-Fred Jolink van investeerder Monarch Holdings.
Ze vertelden over de overname van Nitek LLC (USA) via een Management Buy Out door de directeur van Nitek Europe.
Nitek (49 medewerkers), is een ontwikkelaar/producent van datatransmissie apparatuur voor complexe security systemen.

Vorig jaar nam Nitek Europe uit Dronten, samen met investeerder Monarch Holdings, het Amerikaanse moederbedrijf Nitek LLC over. Richard van Bemmel van Nitek Europe, voorheen importeur van Nitek LLC, werd de nieuwe CEO en salesdirector van Nitek Holding B.V.

-Monarch focust zich met haar investeringsportefeuille op investeringsmogelijkheden in bedrijven in Europa in combinatie met de Verenigde Staten.

-BOBB-lid Harry Helwegen van Diligence heeft Richard van Bemmel in dit Management Buy Out-traject als overnameadviseur begeleid.

  

CEO Nitek Holding Richard van Bemmel:

Een bedrijf opbouwen en doorgroeien,
zijn twee verschillende dingen”

DRONTEN - Natuurlijk zijn er leer- en draaiboeken over hoe een bedrijfsovername verloopt, maar desondanks verloopt geen overname hetzelfde. Zo was de overname van Nitek LLC door Nitek Europe nogal bijzonder. Enerzijds omdat de overname in moordend tempo verliep om andere belangstellenden buiten de deur te houden. Anderzijds omdat het vrij ongewoon is dat een Nederlandse importeur het Amerikaanse moederbedrijf overneemt. “Maar het onderbuikgevoel tijdens de onderhandelingen was goed. En dat is voor mij het belangrijkste”, vertelt Richard van Bemmel, inmiddels CEO van de Nitek Holding B.V.

Van Bemmel (1967) was al vijf jaar op zoek naar een overnamepartner omdat hij wilde doorgroeien. Die doorgroei lukte hem niet zelfstandig. “Een bedrijf vanaf nul opbouwen en doorgroeien zijn twee heel verschillende dingen. Van opbouwen heb ik verstand, van doorgroeien veel minder”, aldus de ondernemer uit Lelystad.

                                                    Richard van Bemmel  

Van Bemmel kende overnameadviseur Harry Helwegen al jaren. Van Bemmel: “Harry wist dat ik wilde groeien, via hem zocht ik een investeerder. Maar ik was ook wat onzeker over een overname en stelde dat uit. Harry pushte mij nooit. Die houding waardeerde ik enorm. Harry dacht vast: ‘Ooit gaat het gebeuren en dan sta ik klaar’.

Begin 2015 deed zich een overnamekans voor. Van Bemmel kon moederbedrijf Nitek LLC overnemen nadat een overnamepoging van LLC door een Amerikaans bedrijf was mislukt. Er was anderhalf jaar intensief onderhandeld; de frustratie over de mislukte overnamepoging was groot bij Nitek LLC.

Kans
Van Bemmel rook een kans en Helwegen legde voor hem contacten met investeerder Monarch Holdings in Velp. Na een aantal gesprekken tussen Van Bemmel en Monarch werd overeenstemming bereikt over hun samenwerking in het kooptraject. Dat was voor Van Bemmel een uitgelezen mogelijkheid om een behoorlijk minderheidsbelang te verwerven en daarnaast de leiding over de totale onderneming te verkrijgen. Omdat Van Bemmel en Monarch de nodige ervaring hadden in het overnameproces zelf, veranderde de rol van Helwegen vanaf dat moment. Hij ging voor Van Bemmel meer als raadsman op de achtergrond fungeren. Helwegen: “Mijn actieve bijdrage was op dat moment minder nodig. Ik bleef het proces wel volgen en sprak Richard regelmatig voor raad en advies. Want de onderhandelingsgesprekken met de eigenaar van Nitek LLC verliepen in een enorm tempo omdat ze andere belangstellenden wilden weren. Af en toe dacht ik wel: kan Richard het allemaal bijhouden… Er gebéurt namelijk nogal wat in zo’n onderhandelingsruimte. Maar hij deed het fantastisch en binnen twee maanden was alles rond.”

                                                                  Harry Helwegen

“Voor mij staat het belang van de klant altijd voorop, ik pas mij aan”, voegt Helwegen toe. “In deze overname was dat voor mij het oliemannetje zijn op de achtergrond. Een heel bijzondere rol voor mij want ik ben gewend heel actief op te treden bij een overname. Ik heb nu geleerd dat loslaten soms ook heel belangrijk is.”

Afwachtend
Van Bemmel stelde zich tijdens de onderhandelingen redelijk afwachtend op. Van Bemmel: “Die onderhandelingsgesprekken hadden vaak een enorm testosterongehalte met al die mannen in één kamer. Ik bewaar liever de rust, luister sowieso niet naar ego’s, zeker die Amerikaanse juristen kunnen er wat van. Maar al die tijd wist ik het zeker: ‘Die deal komt op een gunstige manier naar ons toe’. Ik heb heel prettig samengewerkt met Fred Jolink van Monarch. We vormden een goed team. En Harry was op de achtergrond mijn klankbord. Dat was belangrijk voor mij.”  

Van Bemmel gaat bij zaken doen altijd af op zijn buikgevoel. “Ik noem het mijn veemarktgevoel. We hadden vroeger thuis een vee- en vleesbedrijf. Vanaf mijn veertiende stond ik op de veemarkt te onderhandelen. Op deze manier heb ik ook mijn studie betaald. In de collegebanken leerde ik de theorie. Op de veemarkt heb ik geleerd op mijn gevoel af te gaan. Theorie en buikgevoel zijn voor een ondernemer beide belangrijk.”

Inmiddels is de groei van Nitek Holding B.V. in volle gang. Het aantal producten alsook het verkoopapparaat wordt snel uitgebreid. Van Bemmel: “En ik heb enorm veel geleerd van Marnix Heersink van Monarch. Bijvoorbeeld: ‘Om te groeien als ondernemer moet je hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en bij alles wat je doet moet je het resultaat voor ogen houden. Daar ben ik me nog bewuster van geworden.”

                                                    Fred Jolink

Geen meerwaarde
Fred Jolink, managing partner van Monarch: “Als deze snelle overname mij iets geleerd heeft, dan is het dat een overname niet langer hoeft te duren dan nodig, vooropgesteld dat koper en verkoper op één lijn zitten. Blijf dan niet te lang onderhandelen, dat heeft geen meerwaarde is mijn advies.” “Ik vond het heel belangrijk dat Richard al een intensieve, langjarige relatie had met Nitek LLC en een helder beeld had over de te realiseren groeistrategie. Dat was voor ons als investeerders heel belangrijk. Hij had een goede klik met de overgebleven aandeelhouder die hij al kende als importeur. Richard kon op productniveau meepraten. Daarnaast zagen we veel verborgen potentie in Nitek LLC, dat was voor ons ook belangrijk. Al met al een zeer geslaagde deal waar we met z’n allen met een goed gevoel op terugkijken.”