Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Begeleiding waardering, onderhandelingen en afronding

Begeleiding waardering, onderhandelingen en afronding

Carolien Verkerk besloot na 20 jaar om haar aandelen in Dotcombusiness te verkopen. Berrie Abelen van Adcorporate, aangesloten bij de BOBB, hielp haar bij dit traject.

Na het overlijden van haar man besloten Carolien en Luuk (compagnon) met z’n tweeën door te gaan.

 

Op dat moment zijn ze allebei voor 50% directeur-eigenaar. “Het bedrijf groeide, maar de markt verandert, de mensen veranderen en wij zelf ook.” Na tien jaar gaf Carolien aan dat ze dingen anders wilde. Na een coachgingstraject werd duidelijk dat hun visie niet meer op één lijn lag, waarop zij besloten om uit elkaar te gaan. Dit is het moment waarop Carolien mijn hulp inschakelt. 

Waardebepaling en onderhandeling

Op advies van haar accountant nam Carolien contact met mij op voor de begeleiding bij het verkoopproces van haar aandelen. En zo’n proces kán snel gaan. Na het kennismakingsgesprek, is de waardebepaling uitgevoerd. Carolien was goed voorbereid en had al het cijfermateriaal al voorbereid en klaarstaan. Een maand later zaten we om tafel met haar compagnon Luuk én inmiddels een derde partij. Luuk wilde toch niet alleen door en had een andere IT-partij erbij betrokken om gezamenlijk de aandelen over te nemen van Carolien. Ik heb Carolien mogen adviseren en bijstaan bij de onderhandelingsgesprekken, met als resultaat dat er een overeenstemming is bereikt. Na het opstellen van de LOI, zijn we gestart met het due diligence onderzoek. Omdat er een extra partij betrokken is bij de overname moest het due diligence onderzoek opgestart worden. Dit traject hebben wij mogen coördineren en begeleiden.

Terugkijkend op het verkooptraject vond Carolien het erg waardevol dat het contact via Berrie liep én dat Berrie de gesprekken leidde. “Ik ben bij alle gesprekken erbij geweest, maar ik heb Berrie het woord laten doen. Ik ben een emotioneel mens en uiteindelijk is het ook gewoon een zakelijke transactie. Zeker met een derde partij erbij. Ook ben ik uit de wind gehouden bij verschillende e-mails, minder stress voor mij. Met de grote lijnen was ik het al eens, maar dan komen de punten en komma’s. Erg fijn dat Berrie dat heeft opgepakt.” Waar Berrie nog meer mee heeft gescoord bij Carolien? Doorpakken! “Korte lijnen en snel schakelen. Erg prettig dat ik niet zelf overal achteraan hoefde te gaan. Ook als ik vragen had over het onderzoek, dan gaven ze aan hoe ik het beste kon reageren bijvoorbeeld. Ze hadden altijd de vaart in het achterhoofd.”

Tijdens de afrondingsfase heb ik Carolien bijgestaan met alle transactiedocumenten en procesbegeleiding, met als resultaat dat op 22 december 2022 is getekend. De maand januari werkt Carolien nog voor Dotcombusines om alle kennis en knowhow over te dragen.

Tip van Carolien “Bereid je goed voor en houdt die rode draad vast. Laat je niet leiden door emoties.”

Berrie Abelen
gecertificeerd lid BOBB