Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Vier BOBB-leden genomineerd als beste adviseur

   rene-bender    

 De genomineerden zijn (vlnr) Friso Kuipers, René Bender, Rob Beeren en Willem van den Hoek Ostende. Hieronder volgen interviews met de vier heren waarin zijn hun visie geven op hun vak. Tijdens het F&O-congres in Maarssen op donderdag 3 december wordt de winnaar bekend gemaakt.

Friso Kuipers:Elke transactie moet leiden tot een nieuwe transactie”

Durven zeggen ‘Nee, niet doen’ tegen een cliënt is voor Friso Kuipers (46) uit Utrecht belangrijk. “Nee kan namelijk ook een goed advies zijn. Het komt soms voor dat ik denk: ‘niet doen, of niet op deze manier’. We brengen realiteitszin in het proces, terwijl ik besef dat de klant koning is. Maar het is niet in het belang van de cliënt als ik als adviseur overal in meega.”

“Betrokkenen bij een deal zien niet graag negativiteit”, aldus Kuipers. “En ze willen niet altijd alle mogelijke gevolgen incalculeren. Ik heb nog nooit een verkoper een neergaande prognose zien afgeven aan de start van een overnameproces… Daarom is het belangrijk dat ik als ervaren overnameadviseur mijn cliënt af en toe een spiegel voorhoud. Noem het een reflectiemoment.”

Voor Kuipers is het belangrijk zijn werk zo goed te doen dat elke transactie leidt tot een nieuwe transactie. “We moeten het als organisatie hebben van doorverwijzingen van tevreden klanten. In september dit jaar bestond ons kantoor AenF Partners tien jaar. Dat hebben we gevierd met 250 gasten. Daar zaten oud-cliënten van tien jaar geleden bij. Dan krijg je een ferme hand, ze vertellen dat het goed gaat en dan weet je dat je goed gehandeld hebt. Dat geeft een heel tevreden gevoel.”

Kuipers steekt veel tijd en energie in het ‘op de kaart zetten van het beroep’. Hij geeft regelmatig lezingen, workshops en presentaties, zit in expertpanels, schrijft artikelen en is actief lid bij verschillende branche- en beroepsorganisaties. Dat zijn voor een jury belangrijke aspecten. Kuipers: “De nominering was al een aangename verrassing, laat staan het winnen van de titel...”  

___________________________________________________________

 

Willem van den Hoek Ostende: “Senioriteit in dit vak erg belangrijk”

De titel ‘Beste overnameadviseur 2015’ zou Willem van den Hoek Ostende (67) uit Geldermalsen graag winnen. “Het is toch een erkenning van je vakmanschap en het zou een mooie kroon zijn op mijn carrière. Die ben ik heel langzaam aan het afbouwen. Mijn opvolger ben ik aan het inwerken.” De onderscheiding zou hij zeker opdragen aan zijn eigen bedrijf: Company Brokers. “Omdat we opereren als team, we doen het sámen maar ik ben wel de kartrekker. Een goede deal sluiten is voor ons het mooiste wat er is.” “Sparren met collega’s vind ik heel waardevol, ik zou geen eenpitter willen zijn. Bij ons bedrijf hebben we elkaar nodig om tot de beste resultaten te komen, zo bespreken we vaak met vier collega’s de strategie bij een opdracht. Zelfs onze secretaresses komen met goede tips tijdens een overnameproces.”

Zijn leeftijd komt Van den Hoek Ostende vaak goed van pas in onderhandelingen. “Ik breng senioriteit in het proces. Dat wordt als prettig ervaren. De meeste cliënten zijn ook boven de 45. Als dan een broekie van begin twintig het proces moet begeleiden…”

“Ik zou eigenlijk best willen weten wie op mij gestemd hebben. Is het de algemene indruk die de stemmers van mij hebben…hebben ze tegenover me aan de onderhandelingstafel gezeten… Best spannend!”

________________________________________________________________________

 

René Bender: “Elk overnameproces is intellectuele uitdaging”

René Bender (58) uit Rotterdam is zelf een ervaren ondernemer die actief is geweest met zes bedrijven, met samen ruim 200 medewerkers. “Sinds 2014 ben ik overnameadviseur. Mijn ervaring als eigen ondernemer komt me goed van pas. Ik snáp ondernemers, begrijp wat een DGA voelt. We spreken dezelfde taal en kijken heel gericht naar de businesscase.” Bender kan met zijn ervaring ook adviseren op het vlak van organisatieverandering en deelt zijn ondernemerservaring in masterclasses die hij geeft. “Je moet breder kijken. Voor mij is elk overnameproces een intellectuele uitdaging.”

Het werken met ondernemers met passie voor hun bedrijf en hun vak, vindt Bender het mooiste van zijn eigen vak als overnameadviseur. “Ze praten toch over hun kind dat ze zelf hebben grootgebracht en hebben zien groeien. Ik vind dat je een goede overnameadviseur bent als je de droom van je cliënt kunt verwezenlijken en ervoor zorgt dat zowel koper als verkoper tevreden is: it takes two to tango.”

Voor Bender bestaat een overnameproces uit materiële en immateriële aspecten. “Beide zijn belangrijk. Je moet als adviseur alles meenemen in het proces. Mijn schoonvader verkocht ooit een bloeiend bouwstoffenbedrijf met zestig man personeel. Na anderhalf jaar was het failliet. De nieuwe eigenaar bleek de verkeerde man op de verkeerde plaats. De emotionele impact op alle partijen was enorm. Of het voorzien had kunnen worden weet ik niet, maar daarom zijn die immateriële aspecten voor mij als adviseur ook zo belangrijk.”

_______________________________________________________________

 

Rob Beeren: “Het is een prachtig, maar keihard vak”

Een goede dealmaker is voor Rob Beeren (60) uit Overveen iemand ‘die alle facetten van het vak beheerst, zijn werk netjes doet en zich aan afspraken houdt’. Wanneer is voor Beeren een transactie geslaagd? “Als koper en verkoper tevreden zijn. Dat is ook mijn motto. Als je als dealmaker altijd voor de hoogste prijs gaat voor je cliënt, is dat niet per definitie de beste strategie.” Beeren heeft ervaren dat het belangrijk is als overnameadviseur ontspannen in het proces te zitten. “Een ondernemer ruikt het als je geforceerd handelt, als die deal koste wat kost moet doorgaan van jou. Dan lijkt het of je de omzet nodig hebt. Een natuurlijke houding van graag of niet is veel beter; dan haal je de mooie opdrachten binnen, sluit je makkelijker de deal en is de kans op succes veel groter.”

Als het nodig is, kan Beeren een harde onderhandelaar zijn. “Het is een prachtig vak, maar kan ook een keihard vak zijn dat veel kennis en kunde vereist. Daarom heb ik het liefst een ervaren adviseur tegenover me aan tafel. Dat is prettig onderhandelen.”

Beeren geeft regelmatig masterclasses en deelt zijn kennis graag met jonge collega’s. Hij is bij Diligence ook mentor van jonge collega’s. “Het is belangrijk je kennis te delen en over te dragen.”

__________________________________________________________________