Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Verkoop van klimaat technisch installatiebedrijf aan strategische koper

Verkoop van klimaat technisch installatiebedrijf aan strategische koper

Situatie

Bennink Klimaattechniek is een sinds 1857 gevestigde naam in de regio Groot-Amsterdam. Met 55 medewerkers worden klimaat technische installaties ontworpen, gebouwd en onder-houden. Dit varieert van grootschalige huis-vestingsprojecten tot eye-catching state-of-the-art projecten in musea, bioscoop en stadhuis.

Eigenaar de heer Ophoff heeft het bedrijf van zijn vader overgenomen en wil dit, na ruim 3 decennia,  overdragen aan een goed passende branchegenoot aangezien er geen opvolging is binnen de familie of binnen het bedrijf. Er is geen haast, het bedrijf is net verhuisd naar een keurig gerenoveerd pand aan de Zaan.

Taak

De heer Ophoff heeft ons (mijn compagnon Marcel Houwers en ik, Oscar Mensen) gevraagd inzicht te geven in de waarde van zijn bedrijf. De vervolgtaak was het zoeken van kopers, met de vraag daarbij selectief te zijn. De wens was om een goed passende branchegenoot te vinden. Een investeerder of pre-exit situaties leken minder goed te passen. Aanvullend kwam de vraag om de onderhandelingen te leiden en te adviseren welke koper het beste zou passen, de onderhandelingsresultaten vast te leggen en te assisteren bij het due diligence.

Actie

Om te beginnen is er een bedrijfswaardering gemaakt en een informatie memorandum opgesteld. Via de gezamenlijke BOBB app-groep is de propositie eind december 2021 gedeeld en dit gaf ruim voldoende reacties van kopers die aanknopingspunten boden. Na overleg met de opdrachtgever is de groep waaraan informatie is verstrekt teruggebracht tot 4 en deze hebben een bod uitgebracht. Na 2 biedings- en gespreksrondes is gekozen voor Hollander Techniek: een bedrijf met ca. 550 medewerkers, geleid door de tweede generatie. Qua bedrijfscultuur is dit bedrijf een koper ‘van dezelfde snit’ en qua regio en werkzaamheden was Bennink Klimaattechniek voor hen perfect aanvullend.

Koper heeft met haar externe adviseurs (waaronder ook een BOBB-lid) en interne staf een uitvoerige vragenlijst opgesteld. Aan verkopers zijde hebben wij in samenwerking met de huisaccountant daarop de gegevens verzameld en in de data room geplaatst. Transparantie boven alles.

Ondertussen werd de concept koopovereenkomst opgesteld en hadden we de transactie vlak voor de zomervakantie goeddeels ‘in de steigers staan’. Halfjaarcijfers, afronding van de documentatie en het inlichten van personeel vergt uiteraard enig begrip en manoeuvreerruimte in vakantietijd. Daarbij bleek Hollander Techniek praktisch-pragmatisch en de opstelling van betrokken adviseurs collegiaal-constructief.

Resultaat

Bijna 8 maanden na de eerste reacties zijn we eind augustus 2022 bij de notaris en vind naar wederzijdse tevredenheid de overdracht plaats. De heer Ophoff blijft het bedrijf Bennink nog een tijd trots huisvesten en is zelf ook nog enige tijd operationeel verbonden. Een overname met een tevreden koper en verkoper begeleid aan beide kanten door een BOBB-lid.

De heer Ophoff: “Het was fijn om adviseurs als Oscar van De Houtregt bij dit traject te hebben. Persoonlijke aandacht, veel kennis van zaken en een proactieve houding zorgde voor de juiste "klik" en een soepel proces.”

 Oscar Mensen, gecertificeerd lid BOBB