Beroepsorganisatie voor Specialisten in Bedrijfsoverdracht

Nieuws

Tip 13: Vakmanschap en ondernemerschap van de opvolger

Tip 13: Vakmanschap en ondernemerschap van de opvolger

 

De overname van een bedrijf is als het overnemen van een estafettestok in een hardloop­ wedstrijd. Het tempo is al bepaald door de huidige ondernemer, die de onderneming vaart heeft gegeven, aan de opvolger de taak om de stok goed aan te pakken en de 'race' winnend af te sluiten. Echter niet iedereen is een goede hardloper, een succesvol ondernemer evenmin. 

 

 

 Zelfkennis Een ondernemer combineert vakmanschap met ondernemerschap. Vakmanschap gaat  over bedrijfsvoering, het uitvoerende, dagelijkse werk, het managen van het bedrijf en het organiseren van de werkzaamheden. Ondernemerschap gaat over de financiën, de strategische keuzes voor het bedrijf. Om de juiste keuzes ter maken, is het goed als de ondernemer de eigen sterktes en zwaktes kent. Dan gaat het om aspecten als doelgericht werken en het hebben van een heldere visie. En hoe om te gaan met de mensen in je professionele netwerk, zodat ze inzetbaar zijn om de ondernemersdoelen te bereiken? 

Als aankomende ondernemer is zelfkennis belangrijk. Het helpt om een goede ondernemer te worden. Een ondernemerstest is leerzaam en nuttig. Ook een tijdje buiten het vertrouwde eigen bedrijf - en dus buiten de comfortzone - werken levert veel ervaring en zelfkennis op.  

BOBB tip: Doe een ondernemerstest en onderken je sterke en minder sterke kanten.